När paniktåget går

Vi har alla olika stunder i våra liv och situationer som påverkar när vårat paniktåg rullar iväg. Det tuffar inte på lite i början utan sätter fart på en gång 500 km/h minst!! Det är väl det som är panik…

När jag får mitt paniktåg gör det ont i HELA kroppen och det är bara flykt som känns som det enda rätta men ju mer man flyr desto större känsla av att vara inlåst. Konstigt det där.. Vissa gånger kommer besvikelsen oftast över något som du försökt påverka men som du egentligen inte kan styra fullt ut. Besvikelsen över att man har blivit lovat någonting men som aldrig blir som man tänkt gång på gång. För mig skapar detta alltid en stress i kroppen som kan bli ohanterligt. Förr åt jag på känslan, det är så vi sockerberoende gör när vi möter något obehagligt. Vi äter på känslan tills den är borta och lite till.

Så… hur gör man om man ätit på känslorna hela livet och nu helt plötsligt skall hantera dom utan mat?? Det krävs träning, rätt andning och verktyg för att det skall fungera och det är inte lätt. Dom flesta gånger har ett samtal till en syster varit min räddning. Idag är räddningen frisk luft, djupa andetag och en kompis som precis råkade höra av sig inte för att prata om känslan och göda den ännu mer utan för att prata om något helt annat och låta känslan vara där den är och som den är. ”Acceptera att den finns men lyd den inte” är mitt favorituttryck.

Jag kan nu i efterhand se att för mig så byggs detta upp av 3 riskfaktorer. Först paniken (1) som skapar stressen (2) och till sist flykten (3). Dom är starka och sker på bara några sekunder. Skulle kunna uppskatta att reaktionstiden från 1-3 Är ungefär 5 sekunder. Där det är 1 sekunder mellan 1 och 2. Det finns alltså inte en möjlighet att hinna reagera om man inte vet vad man skall göra i situationen från första början. Det tar mellan 5-15 sekunder innan jag har stoppat någonting i munnen utan att jag har fattat det själv om jag inte har en handlingsplan för just denna STORA riskfaktor. 

Mer om handlingsplan kommer i ett senare inlägg 🙂

Gonatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s