Att unna sig men vad är det vi unnar oss egentligen?

​Sitter på en båt mellan Stockholm och åbo. Jag har gjort denna resa några gånger och varje gång har tanken på att unna sig dykt upp. Varför?? ”Nu skall jag ta ett glas vin för att slappna av”, ”Nu får jag köpa hur mycket godis som helt för det är tillåtet när man åker på denna resa”.

Idag kan jag inte det på grund av beroendesjukdom och det känns otroligt ensamt och sorligt, bara för att jag inte kan gå in i taxfree, köpa så mycket mat jag kan bära och trycka i mig det i hytten.
Ensamheten är så otroligt mycket jobbigare än sötsuget och suget efter alkohol.

”Maten är bara 10% av beroendet” I början av behandlingen förstod jag inte vad som menades eftersom maten var ju ALLT! Nu undrar jag om maten verkligen är 10%, tycker det låter mycket..

”Man måste kunna unna sig”, ”Det är friskt att unna sig”, ”Det är hälsosamt att unna sig”. I 90 % av fallen så syftar man här på mat, sötsaker och alkohol. Jag hör ofta människor i min omgivning säga i helgen skall jag unna mig ett glas vin, nu har jag gått den här rundan och varit så otroligt duktig så jag är värd att unna mig en påse chips och en öl. Fredagsmyset är att unna sig i slutet på veckan och att en hård arbetsvecka är slut.
Men vad är det egentligen vi unnar oss?
Jag skulle säga att det bara är begäret vi unnar. Vi unnar ju inte våra kroppar detta eftersom dom mår otroligt mycket sämre när vi unnar oss sötsaker och alkohol. Vi planerar att vila och samla kraft över helgen med 1 vinflaska, en platta öl, chips, godis och lite socker marinerade nötter. Men med den stressen som blir i kroppen av detta blir effekten precis tvärtom! Även jag har tänk såhär i 25 år ungefär utan att fundera över vad egentligen unna sig betyder, vad är det jag unnar mig och varför?
Nu tänker jag istället: att unna sig är att göra  någonting som får kroppen att må bra, istället för tvärtom. Exempel på saker jag unnar mig är, massage, en promenad, cykeltur, en timme i solen, läsa en bok etc. Men det är inte helt lätt att byta ut något man unnat sig hela livet mot något där man måste slappna av, kunna njuta av ensamheten utan att bedöva den för att kunna slappna av. Att umgås med sig själv istället för maten är väldigt mycket svårare. Vi med beroendepersonligheter är otroligt bra på att trycka ner oss själva och kritisera oss själva. Nu skall vi börja umgås med oss själva och unna oss saker som får kroppen att må bra för att vi är värda det :O WHAAAAT?? Därför är det svårt i början att få samma ”unna sig effekt” av t.ex. en massage som av alkoholen eller maten. MEN det går!! ”Fake it til you make it” 😉

En reaktion till “Att unna sig men vad är det vi unnar oss egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s