Handlingsplan – att säga ja till sig själv

Första lite längre resan avklarad. Bestående av 2 dagars båtresa och 2 dagar hemma hos familjen. Förberedelserna började redan i måndags förra veckan och vi åkte i torsdags.

Alla vet ju vad som finns att äta på en Finlandsfärja. Inte så mycket för en sockerberoende i alla fall, så hur gör man då? Det är här förberedelserna och handlingsplanen kommer in för att du skall ha en möjlighet till en abstinent resa. Det är inte bara det att man inte skall få i sig någonting som triggar igång hela systemet man skall även orka stå emot alla frestelser och då är det viktigaste för mig att inte gå hungrig!

Jag inhandlade världens gulligaste och smidigaste kylväska, fyllde den med ägg, rökt lax, tomat, gurka och ost med hög fetthalt. Viktigt att tänka på är att rätt fett gör hjärnan nöjd och mättnadskänslan ökar. På båten fanns en restaurang som serverade lite ”finare” mat, där är det även lättare att få en hel abstinent måltid. Det fick jag med lite ”vara jobbig” upplevelse. På sockerskolan lärde vi oss att säga ja till oss själva det var exakt det jag gjorde vid detta tillfälle. Att våga be om någonting som är bra för en själv även om man har en grinig självkritiserande sak på axeln som säger att man är jobbig och skall skämmas. Det har gått 4 månader och känslan har absolut blivit bättre men det finns saker att fortsätta jobba på. Att inse och känna att man är värd att må bra och att orka kämpa för det oavsett motgångarna är långt ifrån så självklart som det borde vara. Där satt jag en torsdagskväll, åt lammracks och njöt av att säga ja till mig själv!

Och exakt detta har jag fått öva på hela helgen, att säga ja till mig själv genom att motstå frestelser, ta emot förnekelser, meningslösa förklaringar som inte får något fäste, stå på mig och ha tillit till processen. En otroligt bra övning som måste genomföras om man vill ha kontroll på sitt liv och inte ge kontrollen till sjukdomen. Jag måste lära mig att leva och komma ut även om det är omständigt de första gångerna. Det kändes ganska enkelt när man var mitt uppe i allting, det är när man börjar slappna av som man känner hur mycket det har tagit på krafterna.

Jag hade packat med mig lax, ägg och grönsaker även på hemvägen men den trötthet som kröp sig på efter allting visade sig i irritation, hopplöshet och utmattning. Och jag hade sån otur på hemresan! Fanns inte en yoghurt som inte var smaksatt (inte innehöll socker). Skulle käka scampi till lunch/middag eftersom det var den rätten som jag kunde beställa in rakt av, tror ni inte att fisket hade varit dåligt och dom hade inga scampin! Förklarade att jag inte tål socker, stärkelse eller gluten. Beställde en fläskfilé istället utan pommes, då vart hon förvånad för att pommes innehåller ju inte gluten. nej men stärkelse eftersom den är gjord på potatis!! hade jag lust att säga. Tackade bara snällt nej till pommes istället.

På något sätt hade jag kunnat förutse hur trött jag skulle bli eftersom jag hade tagit ledigt dagen efter. Vi kom hem sent på söndagen så matlagningen som alltid görs på söndagar visste jag att inte skulle bli av och jag visste att jag skulle vara trött. Matlagningen gjordes igår (måndag) för hela veckan, samlade energi ute i solen med en väninna och vaknade utvilad i morse för att gå på ett spinning pass 06:30. Sen small det till igen, världens huvudvärk och trötthet slog på. Energin som jag hade på passet var som bortblåst. Hade jag varit piggare om jag inte hade gått på passet? Jag tror faktiskt inte det och hade jag varit det några timmar efter så hade det inte varit bättre i längden.

Detta är fasit i efterhand, att säga ja till sig själv är A och O oberoende om du kämpar med en sjukdom eller inte. Säger du aldrig ja till dig själv och bara finner dig i livet för att det är bekvämt eller säger ja till andra så styr du ju inte ditt liv själv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s